Preview Mode Links will not work in preview mode

Finrummet

Vad har byggnaden för material? Vem har bott där? När byggdes det?

Kulturmiljö - hur den utformats genom tiderna samt dess värde för oss idag. Varje vecka bjuds en sakkunnig gäst in. 

I podden talar vi material, byggnadsvård, kulturhistoria och arkitektur. De olika avsnitten är en blandning av högt och lågt, från tapettillverkning till planering av skyskrapor. 

Av och med: Lenore Weibull

Producent: Jonas Tornberg.

Ansvarig utgivare: Värmdö kommun.

Dec 6, 2019

I en liten verkstad på Långholmen i Stockholm döljer sig en hel värld av mönster. Avsnittet är en rundvandring i tillsammans med tapetmakarna Mats och Sara. Vi går igenom trycktekniker, produktionskedjan och slår ett slag för tapeter i hemmet idag. 


Nov 1, 2019

I detta avsnitt lyfter vi bårhusens historia, beskriver utformning och bjuder även på lite vidksepelser.  

Mattias Eklund är bebyggelseantikvarie och arbetar en hel del med bårhus. Han berättar om bårhuset nu och då och om hur byggnadsbeståndet runt omkring en kyrka kan se ut. 


Oct 4, 2019

Avsnittets gäst Stephan Fickler arbetar på Byggnadsvårdsföreningen. Vi pratar om byggnadsvårdens vikt och hur det går att koppla till klimatfrågan.

Byggnadsvård innebär hushållning med material och respekt för årsringar. Stephan medverkar i det populära programmet Husesyn med Ulla Skoog i P1.


Sep 6, 2019

Varför imiterars olika matieral? Hur har vi genom tiderna dekorerat? Lars Sandberg är målare med inriktning på kulturmiljö. Vi pratar om hur interiört måleri utförs och hur det historiskt har utförts. Ådermålning, marmorering och dekor är några tekniker som detaljerat beskrivs i detta avsnitt. 


Aug 2, 2019

Avsnitt nummer 20 firas med frågepodd och gästas av Helena Wärnhjelm, kommunantikvarie i Haningen kommun utanför Stockholm. Tillsammans svarar vi på frågor om byggnadsvård och kulturmiljö.