Preview Mode Links will not work in preview mode

Finrummet

Vad har byggnaden för material? Vem har bott där? När byggdes det?

Kulturmiljö - hur den utformats genom tiderna samt dess värde för oss idag. Varje månad bjuds en sakkunnig gäst in. 

I podden talar vi material, byggnadsvård, kulturhistoria och arkitektur. De olika avsnitten är tänkta att visa på kulturmiljöns bredd och vidd.

Av och med: Lenore Weibull

Ansvarig utgivare:Vallentuna kommun

Dec 14, 2018

Byggnadsvårdaren Shaun Ward gästar Finrummet i ett avsnitt om husens ovansida, taket. Så mycket mer än ett skydd mot nederbörd. Vad finns det för olika typer av takmaterial? Hur läggs egentligen ett tak? Är några av frågorna vi ger oss in i. Vi slår ett slag för lertegel - gräv där du står! Mycket nöje.


Nov 16, 2018

Mönsteruppbyggnad, dekoration och snickarglädje. Ornamentik är utsmyckningens struktur i rytm, symmetri och asymmetri. Ett avsnitt om ornamentik i det vardagliga och i det mest spektakulära. Svante Tirén utsmyckar Finrummet med en begreppsförklaring av ornamentik.


Oct 18, 2018

Vad är egentligen arkitektens roll i kulturmiljön? Hur samarbetar antikvarier och arkitekter? Detta avsnitt är en diskussion mellan antikvarie och arkitekt om vikten av förståelse för kulturmiljön. Linda Willers är verksam arkitekt och jobbar ofta i äldre miljöer.  


Oct 9, 2018

Ännu en gäst i podden. Billy Höök är verksam konservator och berättar i detta avsnitt om tillvägagångsätt för att säkra kulturarvet. Det blir stora frågor kring bevarande och intressanta detaljer om lim, skador och matierial. Vi får även veta vad det innebär att jobba som konstkurir. 


Sep 14, 2018

I detta avsnitt träffar Lenore föremålsantikvarien Therese Holmgren. Ämnet som berörs är nystilar och dess olika inriktning. 1800-talets maximalistiska uttryck beskrivs och diskuteras. Ska stilen kallas eklektism, historism eller nystil? Eller är denna stilblandning ens en stil? Lyssna på avsnitett om...