Preview Mode Links will not work in preview mode

Finrummet

Finrummet är en podd om byggd miljö - hur den utformats genom tiderna och hur den formar oss idag. Med Lenore Weibull och gäster.

Lenore arbetar som kommunantikvarie i Värmdö kommun, hanterar bygglov, planfrågor och jobbar med folkbildning kring byggnadsvård. 

Producent: Jonas Tornberg.

Ansvarig utgivare: Värmdö kommun.

Nov 1, 2019

I detta avsnitt lyfter vi bårhusens historia, beskriver utformning och bjuder även på lite vidksepelser.  

Mattias Eklund är bebyggelseantikvarie och arbetar en hel del med bårhus. Han berättar om bårhuset nu och då och om hur byggnadsbeståndet runt omkring en kyrka kan se ut. 


Oct 4, 2019

Avsnittets gäst Stephan Fickler arbetar på Byggnadsvårdsföreningen. Vi pratar om byggnadsvårdens vikt och hur det går att koppla till klimatfrågan.

Byggnadsvård innebär hushållning med material och respekt för årsringar. Stephan medverkar i det populära programmet Husesyn med Ulla Skoog i P1.


Sep 6, 2019

Varför imiterars olika matieral? Hur har vi genom tiderna dekorerat? Lars Sandberg är målare med inriktning på kulturmiljö. Vi pratar om hur interiört måleri utförs och hur det historiskt har utförts. Ådermålning, marmorering och dekor är några tekniker som detaljerat beskrivs i detta avsnitt. 


Aug 2, 2019

Avsnitt nummer 20 firas med frågepodd och gästas av Helena Wärnhjelm, kommunantikvarie i Haningen kommun utanför Stockholm. Tillsammans svarar vi på frågor om byggnadsvård och kulturmiljö. 


Jul 6, 2019

I detta avsnitt är jag själv gäst. Finrummets egen producent Jonas Tornberg gästar podden genom att ta rodret och intervjua. Vi pratar om min väg till att bli antikvarie och hur det är att arbeta som antikvarie. Avsnittet bjuder även på lite poddprat och en promenad i ett soligt Gustavsberg för ett samtal kring...